Sa redam adevarata valoare IEI!

"Tradition is the passing on of the fire, not the worship of the ashes."
Gustav Mahler

  Sa imbracam planeta in IE!  Sa transmitem focul generatiilor viitoare si intregii lumi!
  Dar ce este IA?
  DEX -ul ii da o definitie seaca: 
IE- Bluză femeiască caracteristică portului național românesc, confecționată din pânză albă de bumbac, de in sau de borangic și împodobită la gât, la piept și la mâneci cu cusături alese, de obicei în motive geometrice, cu fluturi, cu mărgele. 

   O definitie stralucita a ei a fost ilustrata in 1940 de catre Henri Matisse, prin  doua uleiuri pe panza, in acorduri de alb si rosu ce au fost inspirate de prietenia sa cu Theodor Pallady.
  Ele sunt celebrele: "La blouse Roumaine" si "Le Rêve". 
 "Leur motif principal, nota Matisse, est une belle blouse roumaine ancienne, une blouse de broderie au petit point vieux rouge qui dut appartenir à une princesse".

  Principesa Ileana, Principesa Elena, precum si multe doamne ale aristocratiei interbelice au purtat cu mandrie in diferite momente IA romaneasca, iar Majestatea Sa Maria, Regina a Romaniei si-a pus amprenta pe garderoba regala inobiland costumul popular.

 Acest succes al originalitatii romanesti s-a simtit şi peste ani, designeri celebrii precum Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier, Kenzo sau Tom Ford, au ales ca sursa de inspiratie pentru creatia lor vestimentara IA, iar printese ale ecranului, podiumului si cantecului precum: Sophia Loren, Halle Berry, Emma Stone, Jennifer Garner, Kate Moss, Kourtney Kardashian, Adele au fost si sunt cucerite de farmecul bluzei romanesti, ce a devenit un „must have”.

 De fapt  IA reprezinta mai mult decat un articol vestimentar,  este un simbol national, un ambasador original al Romaniei in toate capitalele lumii, o opera de arta, o stare de spirit.

  Aceasta camasa traditionala de sarbatoare este incretita la gat, fata si spatele se numesc “stan”, partea inferioara "poale", iar sub brat se afla “pava” care ofera comoditate in miscare. Maneca are un decor tripartit format din "altita", "cretisori" si "rauri", care sunt imbinati dupa o schema avand ca reper proportiile elementelor din "ia de aur". Totul dovedeste: simtul practic, bunul gust si creativitatea  poporului roman.

  IA este inspirata de natura si este in echilibru cu aceasta si cu sufletul romanesc atat prin decoratiuni cat si prin materialele folosite de productie eco: in, bumbac, borangic, atingand astfel perfectiunea naturii din mijlocul careia a luat nastere. 
  Modelele lucrate in cruciulite  "muste" difera in functie de zona geografica atat ca si culori, cat si ca motive ornamentale, fiind niste simboluri vizuale cu o mare incarcatura spirituala.

  As vrea sa redescoperim aceasta poveste romaneasca de cand lumea, sa-i vedem adevarata valoare in constiinta romaneasca, sa o recreem si s-o celebram in cadrul unui atelier scoala  creativ, un fel de claca moderna.
 Sa oferim mai ales copiilor aceasta educatie alternativa, complementara celei din scoli si de acasa, prin care sa deprinda cunostiinte despre taranul roman, costumul national si sa dezvolte abilitati facand un obiect vestimentar cu mainile lor.
  Prin originalitatea si culorile aceastei comori de imbracaminte,  putem oferi un tribut panzei traditionale si transmitem acest mestesug generatiilor urmatoare.  
  Hai sa ne facem propria "lada de zestre",  sa ne confectionam singure II traditionale sau moderne, dupa placul fiecareia, adaugandu-le in viata de zi cu zi, oriunde ne-am afla in lume.
  Daca nu credeti ca aveti priceperea necesara, timpul necesar si ca nu veti putea confectiona singuri, vin cu niste vesti foarte bune: oricine o poate confectiona singur. Asta   au facut toate romancele veacuri intregi, iar faima sa internationala se datoreaza printre altele si simplitatii croiului.

  Vom face aceasta celebrare a sufletului romanesc prin mijloace contemporane, unelte perfecte gasite pe internet intr-un Magazin de electrocasnice, unde au Promotii electrocasnice la masini de cusut.  
 De exemplu Masina de cusut  Brother BQ25, se preteaza pentru o incepatoare si ii da posibilitatea sa-si dezvolte gustul si imaginatia, prin combinarea, crearea si confectionarea  unor modele diverse de II, imbogatindu-i astfel experienta. Ea poate face 25 de cusaturi printre care si cusaturi decorative, poate broda, poate face butoniere in 4 pasi.  Odata cu executia acestora iti poti dezvolta indemanarea, rabdarea, placerea si interesul pentru diverse noutati ce apar mereu in arta diferitelor indeletniciri practice.  Cu ajutorul ei poti face rapid cusaturi cu refec, frantuzesti, ce se folosesc la asamblarea unei II sau poti face cusaturi simple pe materiale care au tesatura plina, cusaturi aplicate pentru a forma o garnitura frumoasa a obiectului confectionat si poti surfila. Nivelul de lucru cu aceasta masina este usor accesibil, fapt ce constituie un sprijin real pentru o incepatoare. 

   Crearea de arta populara ne da o continuitate si cinsteste inaintasii care au luptat pentru a crea, pastra si transmite obiceiurile si indemanarile lor. Disparitia costumului national din garderoba noastra este un semn al dezintegrarii etnice, defavorabil afirmarii identitatii culturale.

                                              Sa redam adevarata valoare IEI!


Imagini:
http://semne-cusute.blogspot.ro/
https://www.centrepompidou.fr

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2015.