ALCEDO - agrointeligenta de care avem nevoie



     Agricultura este vitala pentru bunastarea noastra, merita tot respectul si sprijinul nostru. Nu este niciun mister de ce agricultura este importantă, este fundamentul fizic al energiei umane, de ea depinde sanatatea si activitatea noastra.
   Astazi acest cuvant - agricultura- declanseaza diverse sentimente, unora le aduce aminte de copilarie, de bunici, de zone rurale idilice, de ferme si vremuri demult trecute, altora cum sunt eu care nu am avut nici macar bunici la tara, ma transporta in povesti incredibile spuse de bunici si pe care le-am vizualizat doar in carti ilustrate pentru copii. 
  Bunicii aveau un adevarat cult pentru pamant, dar au fost dezradacinati cu forta de catre regimul comunist si mutati in cultura de beton. Suspinand la rastimpuri, incercand sa-si infranga durerea sau macar sa-si cumpaneasca povara de pe suflet incat s-o faca mai usor de indurat, imi povesteau despre cum au trait in armonie cu natura ascultandu-i mereu glasul.
   Aveau o filozofie a omului simplu, credeau cu tarie intr-un fel de agricultura naturala, in care nu taiau niciun mugur de pe o creanga pentru ca acest fapt putea crea pagube ireparabile. Spunea bunicul ca atunci cand exista armonie, crengile se separa singure alternativ fata de trunchi si frunzele primesc uniform caldura soarelui. Daca ii intrerupi armonia, crengile intra in conflict crescand una peste alta si frunzele se usuca pentru ca nu patrunde peste tot lumina. Asa apar si stricaciunile create de insecte.
  Considerau ca in masura in care oamenii se separa de natura, se indeparteaza de esenta din centrul etern, punctul nemiscat de origine care domneste in afara taramului relativitatii. Era un mod idilic si ideal de a privi natura si roadele acesteia, dar care nu putea sa hraneasca decat o singura gospodarie.    


 Pentru altii agricultura inseamna o activitatea foarte industrializata dependenta de agrochimie, studii de cercetare si dezvoltare stiintifica pentru a sprijini sanatatea continua a culturilor valoroase si durabile, acestia fac o agricultura moderna care poate sustine nevoile unei populatii mereu in crestere.    In tara noastra de 25 de ani lider necontestat pe piata este ALCEDO, cel mai mare distribuitor national de produse de protectia plantelor, seminte si unul dintre primii trei jucatori de pe piata ingrasamintelor. Sunt dornici de a aplica mereu tehnologia si informatiile pentru a controla recoltele, un mod diferit de cel al agricultorilor traditionali, vad agricultura ca un succes dependent de accesul la resurse, tehnologie, management, investitii, piete si de sustinere prin politici guvernamentale.          Agricultura tarii noastre depinde de ALCEDO, de dezvoltarea si intretinerea fertilitatii solului prin furnizarea specifica de nutrienti, de masini si tehnologii care creaza conditiile necesare pentru a promova cresterea plantelor cu pierderi minime, de utilizarea geneticii imbunatatite pentru a spori randamentele, calitatea si fiabilitatea, de tehnici moderne pentru protejarea plantelor de boli, insecte, seceta sau alte amenintari.
   Dupa un sfert de veac se culeg roadele parteneriatului puternic pe care l-au legat cu toti agricultorii, un angajament care le-a asigurat agricultorilor in tot acest timp siguranta si calitatea recoltelor. 
   Si noi in calitate de consumatori participam la acest lant alimentar, desi nu-l percepem plecand de la samanta, dar vedem finalitatea lui pe masa din bucatarie. Noi suntem cei care cerem mereu produse mari, sanatoase, stralucitoare, nepatate, cu forme regulate si mai ales in extra-sezon.    ALCEDO ii ajuta pe agricultori sa raspunda acestor cereri ale clientilor si noi, clientii, suntem fericiti si platim mai bine investitia fermierului in munca si echipament. Preferintele noastre alimentare joaca un rol mare in modelarea viitorului agriculturii. Cheia unui randament si calitati sporite in conditiile unui teren limitat o reprezinta chiar metodele de cultivare imbunatatite, semintele adaptate la medii diferite, utilizarea optiunilor de protectie a culturilor, acestea garantand o securitate alimentara. 
  Succesul Alcedo se reduce la transparenta sa, fiindca oamenii se tem de necunoscut si daca nu explici bine ceea ce ai, ce faci,cum sa folosesti stiinta pentru a face fata provocarilor mereu in crestere si beneficiile care urmeaza, oamenii sunt mai sceptici.
   Exista o presiune constanta de a obtine cea mai mare productivitate pe unitatea de teren arabil si fermierul are nevoie de intreg spectrul de parteneri pentru a valorifica beneficiile tuturor tehnologiilor si al stiintei.
   Grupul ALCEDO are in componenta sa patru firme: ALCHIMEX – cel mai mare formulator local de produse de protectia plantelor, MINERVA – firma specializata in multiplicarea si procesarea semintelor certificate, GEEA – agentie de publicitate si editura si binenteles ALCEDO.
   Din 2011, Sumitomo Corporation - una din cele mai mari companii din Japonia si din lume, prezenta prezenta cu 116 subsidiare in 65 de tari si cu o cifra de afaceri de 80 miliarde euro anual - a investit in Romania, preluand 90% din actiunile grupului ALCEDO.
   In aceasta formula, acest grup ajuta micii sau marii fermieri sa-si croiasca o viata frumoasa, ii ajuta sa hraneasca nu numai familia lor ci si vecinii sau pe noi. Provocarea este uriasa deoarece schimbarile climatice se inmultesc, exista un deficit de apa datorita lipsei irigarilor, au aparut noi boli si mereu apar cresteri de pret, iar factorii de decizie politici mai mult vorbesc decat fac ceva practic. Folosind noile tehnologii si tehnicile agricole durabile chiar si micii agricultori pot sa dezvolte un randament ridicat a culturilor si o rezistenta la boli, reusind o crestere a recoltei.
  Faptele de baza sunt clare in cazul agriculturii moderne:
- mai multe persoane din intreaga lume mananca mai mult si mai bine;
- producția creste continuu pentru a permite in mod constant imbunatatirea dietei, reflectand si cresterea disponibilitatii unor fructe si legume produse in extra-sezon, o diversitate dietetica si accesul tot mai mare la produse alimentare bogate din punct de vedere nutritiv;
- are rol in biodiversitate, schimbarile climatice si utilizarea apei.
  Prin activitatea sa Grupul Alcedo ne arata ca diversitatea biologica si agricultura intensiva pot merge mana in mana.


Etichete: , , ,