Prietenii romano-franceze



 

   Relatiile romano-franceze sunt consemnate inca din anul 1396, atunci cavalerii lui Jean Nevers au luptat impotriva turcilor alaturi de soldatii lui Mircea Cel Batran. Cum in 1411 Carol cel Mare a acordat monopol pentru branza Roquefort, iar via de la Corcova e pomenita intr-un act intarit de Mihai Viteazul in 1594, e posibil ca la Nicopole prietenia romano-franceza sa fi fost stropita de vinul mehedintean si pecetluita cu o bucata de branza cu mucegai albastru.
  Cert e ca pe cei doi prieteni, unul francez si celalalt roman, eu i-am intalnit prima oara la degustarea de branza si vin de la Temple Bar, organizata de ASBO. Au aparut ca vedetele, la urma, si s-au prezentat: Roquefort - Ile de France si Corcova,  Dessert.
  Cu Roquefort m-am mai intalnit in alte combinatii, mai aspre, era in acompaniementul unor vinuri rosii robuste, dar cum varietatea e condimentul vietii, acum a venit insotit de un vin de desert dulce, vin de la Corcova. Daca in celelalte degustari mi-au placut combinatiile branza cu mucegai albastru- vin rosu, (chiar sunt teribile aceste incrucisari, taninul vinurilor se lega literalmente de proteine si grasimi si-ti curata cerul gurii dupa fiecare muscatura) acum am spus: WOW! A fost o experienta OMG. Si asta e de bine. Dulceata vinului s-a agatat de grasimea branzei si a creat o senzatie de gust uimitor, pentru ca sarea iubeste dulcele.
 Prietenii romano-franceze
  Se spune ca punctul central al unei mese il constituie alimentele si nu acompaniamentele, deci prin extrapolare s-ar intelege ca la o degustare de branza si vin, ea, branza este vedeta, deci sa incepem cu ea. Eu oricum ma declar din start branzaaholica sau #fanbranza si am descoperit de destula vreme o alta prietenie si asociere romano-franceza, aceea dintre fratii Comaniciu- Delaco si grupul francez Savencia - unul din cei mai mari producatori de pe piata de lactate la nivel mondial.
  Prietenul meu Roquefort mai mult a fost descoperit decat conceput, s-a dezvoltat in mod natural cu secole in urma, datorita depozitarii in pesteri. Pe semne ca l-au descoperit strabatut de vinisoare albastre si mirosind intepator, iar unii au vrut sa-l arunce, altii insa l-au gustat descoperindu-i  aroma picanta si gustul texturii sale bogate, onctuoase,  ce-ti explodeaza rapid pe cerul gurii. Au gasit placere in aroma adanca, indrazneata, in gustul sarat ca o gura de apa de mare, cremos, picant, mucegait, asa ca au dezvoltat in mod deliberat branza in pesteri. Astazi mucegaiul este injectat in branza sau in amestec cu cheagul si este derivat din sporii de mucegai din culturi de Penicillium. Oamenii se impart si astazi in doua categorii: cei care il adora si cei care il urasc. In lumea branzei cu mucegai albastru nu exista cale de mijloc. Desi in general nu se gateste cu aceasta branza mie-mi place sa o pun la sosuri si sa le servesc peste un filet mignon.
La imperecherea branzei cu vin, cheia se afla in echilibru. 
  Complexitatea, puterea branzei o fac dificila de a o asocia cu orice vin. Se pare ca cel mai sigur "pariu" este sa alegi un vin "opus", dulce, dar cu o aciditate buna. Vinul rosu cred ca necesita mai multa precautie pentru ca poate transforma taninurile dandu-le o nota de amareala, pe cand cu vinul de desert, dulce, care emana mireasma de struguri viciati dintr-un alt mucegai nobil, nu risti nimic. Seamana cu experienta confortabila pe care o ai cand insotesti aceasta branza cu un platou de fructe.                                        Stiu ca o sa-mi spui ca ceea ce creste impreuna se completeaza perfect, dar la aceasta degustare am demonstrat ca nici prietenia romano-franceza nu-i deloc de lepadat. Branza albastra are bogatie, eleganta si adancime, fapt ce ce potriveste perfect cu dulceata aromei subtile a vinului afectata de Botrytis. Interactiunea sarat-dulce este distractiva si placuta papilelor gustative. Sarea intensifica perceptia dulcetii din vin facand o imperechere racoroasa si rezultand un amestec eclectic. Pentru a se potrivi vinul si branza trebuie sa aiba aceeasi "greutate" si acestea au ambele in componenta mucegaiuri nobile, unul Penicillium, altul Botrytis Cinerea.
Degustare de vin si branza
   Corcova, Dessert, este produsul a altei prietenii si asocieri romano-franceze, aceea dintre Roy si Damboviceanu, care au  infiintat in 2005 Compania Viticola Corcova. Au preluat vechile crame detinute la inceputul secolului XX de catre Printul Bibescu si le-au modernizat. Vinurile produse aici vorbesc despre istorie si pasiune.
  In timp ce Botrytis poate fi un parazit distructiv pentru aproape orice forma de planta, in anumite conditii meteorologice  este un instrument esential in crearea unui vin de desert. Acest vin este dulce, decadent, sublim, poetic si de nedescris, un adevarat "aur lichid".
  Clima zonei aceastei podgorii este temperat- continentala, cu influente submediteranene, astfel periodele de umezeala, ceata, sunt echilibrate cu perioade de soare si uscaciune, ceea ce contribuie la dezvoltarea mucegaiului nobil. Prea multa  sau prea putin apa si magia nu mai apare, mucegaiul ucide strugurii sau nu se formeaza. In conditii optime, in struguri se concentreaza zaharuri, acizi, arome unice. Productia de vin este mica pentru ca pulpa strugurelui nu mai contine mult suc, dar prin presare rezulta un nectar delicios care  fermentand elibereaza "vinul de aur" complex si delicat, un vin cu har si caracter.
   Nu-ti fie teama sa incerci acest duet nobil, poate fi un acompaniament minunat pe cont propriu sau la sfarsitul unei mese. Bucura-te de multitudinea de senzatii date de aceste prietenii romano-franceze si invita-ti familia, prietenii sa-i cunoasca la randul lor.
Prietenii degustatori de branza si vin
   La aceasta degustare am aflat multe lucruri noi despre modul in care se face degustarea, modul de servire a vinurilor, a branzeturilor, tipuri de pahare pentru diferite vinuri, tipuri de sticle folosite la imbutelierea vinurilor, toate elemente de baza in a pregati o petrecere pentru prieteni.
   Pentru a descrie pe scurt senzatia creata de Corcova, Dessert, Roquefort - Ile de France si imperecherea lor am ales urmatoarele trei cuvinte:
                                              Delicatete - Bogatie - Eclectism



Etichete: , , , , , ,