Un unt bun face cat o suta de sfaturi



   Ceea ce facem noi ca si parinti conteaza mult, noi alegem drumul pe care merge familia noastra. Noi conducem copii intr-o anumita directie, dar acea directie trebuie sa aiba sens pentru ei, altfel nu va fi ceva de durata. Sensul vine din ceea ce vad ca se intampla in jurul lor. Ce faci tu vor face si ei, lucrurile in care crezi tu vor fi si lucrurile in care vor crede si ei, valorile tale vor fi si valorile lor. Comportamentul copiilor este unul predictibil daca ai o mostra din comportamentul parintelui. Copii invata din ceea ce vad, nu din ceea ce le spui. 
Un unt bun face cat o suta de sfaturi   Ieri m-a vizitat prietena mea Maria, chiar inainte ca Iris sa-si inceapa temele si s-a mirat de cat de lin au decurs lucrurile fata de ceea ce se intampla la ea acasa. Pentru a-si determina copii sa se apuce de teme ea recurge la cicaleli, moralizari si amenintari. 
  Cand a sunat la usa eu prajeam niste paine si ma pregateam s-o ung cu unt. Nu era o incercare de a impresiona prietenii sau familia, era doar o dimineata obisnuita, dar nimic nu este mai imbietor decat mirosul de paine prajita unsa cu putin unt Kerrygold
   Iris  avea de facut teme la engleza si faceam un fel de incalzire jucandu-ne fazan, dar cu cuvinte englezesti. Maria s-a prins imediat in jocul nostru mai ales ca toti participantii urmau sa fie recompensati cu feliute de paine  delicioase.
Untul sanatos Kerrygold  Am inceput eu spunand in gand alfabetul, iar Iris m-a oprit cand eram la litera b.
 Butter am spus eu gandindu-ma la bunatatea untului ce ne incununa masa, iar Iris m-a completat - eruption - cu gandul la izbucnirea care ii va rasfata in curand papilele gustative. Maria sigura pe ea si pe calitatea untului a spus only. M-a cuprins o stare emotionala astfel incat urmatorul meu cuvant a fost lyric, iar Iris triumfatoare a inchis-o pe Maria cu icing. In sinea mea mi-am zis, e clar, tot universul imi transmite ca e timpul sa fac o prajitura glazurata. Nu fac prea des prajituri, dar atunci cand ma pornesc folosesc numai unt de calitate  fara nicio restrictie. 
   A urmat o pauza scurta in care toti participantii au mancat cate o felie de paine cu unt cremos, auriu, gustos si delicios. Pe langa savoarea sa unica, untul irlandez Kerrygold,  are si beneficii importante pentru sanatate, datorita aportului de betacaroten si acizi grasi.
   Desi Iris a avut cea mai mare bucata, a terminat prima si o indeamna pe Maria care inca se delecta cu o ultima bucatica, sa spuna alfabetul. Mie imi era sa nu se inece si am atentionat-o, dar Maria deja spusese litera s  completand apoi si cuvantul - sheep. Eu intr-o dispozitie ironica am completat -epigram - la gandul ca a facut-o de oaie si i-am spus - untul Kerrygold e facut din lapte de la vacile irlandeze care pasc libere pana la 11 luni pe an iarba. Datorita hranei naturale  produsele Kerrygold sunt mult mai gustose si mai sanatoase.
o vacuta irlandezaTocmai cand insistam pe termenul international de hranire numai cu iarba „grass fed”, Iris a continuat jocul nostru spunand cuvantul ambassador. M-am uitat la ea, ce bine a punctat! Produsele Kerrygold sunt printre cele mai gustoase din lume, iar Irlanda este una dintre putinele tari care se poate lauda cu ferme traditionale. Nu cred ca stiati ca Irlanda este al doilea cel mai mare producator de lapte de vaca si cel mai mare exportator de produse lactate din Europa. Povestea Kerrygold este alcatuita din munca, dragoste si raspandeste pe tot globul pasiunea lor pentru un stil de viata echilibrat.
   Maria mi-a continuat sirul gandurilor referitor la autenticitatea, valoarea reala, de necontestat a acestui unt si a spus original, dar nici eu nu m-am lasat mai prejos si am spus always. Iris a fost asa de incantata ca nici n-a bagat de seama ca Mari a inchis-o, iar eu am mai impartit cate o bucatica de paine aburinda si unsa din abundenta cu unt. 
  Spunandu-mi ca a avut parte de un meniu energetic Iris mi-a multumit pentru masa si a plecat sa-si faca temele, iar Mariei i-au dat lacrimile. Mi-a spus ca desi venise ca sa-mi ceara un sfat referitor la impasul in care se afla, acum a gasit rezolvarea si s-a incarcat cu o energie pozitiva, molipsitoare care ii va imbunatati simtitor calitatea vietii. 
Ferma irlandeza De cand am cunoscut-o pe Maria am stiut ca o sa aiba probleme cu copii datorita faptului ca nu le impunea decat sporadic reguli. Ea inca e controlata de fantomele trecutului si in loc sa le infrunte, le proiecteaza asupra copiilor. Astazi insa alaturi de noi si-a adus aminte de copilaria ei fericita, adevaratul univers al marilor trairi, locul unde a descoperit jocul, rasul, bucuria, iubirea si gustul bucatelor adevarate. O bucatica de paine prajita cu unt i-a readus in minte varsta fericita a tuturor visurilor, zambetul mamei care invelea trei mogaldete ce se inghesuiau in jurul mesei cu trei picioare, zarva animalelor manate de bunicul spre grajd, tatal venind cu donitele pline cu lapte cald si zgomotul ritmic si uniform facut de bunica care batea untul in putinei. Acum isi explica fericirea care le incununa fetele, toate aceste activitati zilnice le dadeau o mare satisfactie, o senzatie inegalabila, ii facea sa se simta mai aproape de pamant, de traditii, de bucataria romaneasca, de modul artizanal de a produce lucruri. De abia acum valoreaza structura vietii in casa parinteasca, cea care i-a ajutat sa creeze ordine in loc de haos in toate, incepand de la casa si terminand cu viata emotionala. Maria s-a rupt de locurile natale si cumva acest lucru i-a frant aripile, i-a destabilizat structura interna, dar ea a mers mai departe mai mult in virtutea obisnuintei.
  Este trist sa vezi parinti suparati pe copii lor si tratandu-i ca pe mici monstri, cand de fapt copii raspund unui sistem care a fost haotic ani de zile. Copii nostri nu sunt noi, sunt persoane separate. Ei invata din ceea ce vad, nu din ceea ce le spui tu, iar lectiile moralizatoare ii indeparteaza. Maria a vazut asta dar incomplet, pentru ca nu intotdeauna a vedea este ceea ce pare, trebuie sa cauti sa vezi cu inima si capul in acelasi timp. Astazi Maria a intuit adevarul, iar acum tinta ei este crearea unui echilibru. Atunci cand un sistem este in haos poti patrunde in el pe orice portita si daca te concentrezi orice schimbare de care te tii in mod constant va permite aparitia unei structuri. Schimbarile mici duc la rezultate mari si de astazi la masa Mariei se vor regasi alaturi de o bucata de paine unsa cu unt intelegerea, dragostea, iar linistea va fi mai puternica decat cicalelile. A fi parinte astazi cere o mare flexibilitate, mai multa decat in trecut. Provocarea este sa oferi suficienta structura si calauzire copilului astfel incat sa-i creasca o vasla interioara cu care sa se directioneze pe raul vietii. Aceasta provocare ne tine in viata pe noi, parintii. 
  Se pare ca misiunea untului Kerrygold e indeplinita,  impreuna raspandim dragostea transformand orice masa in ceva delicios, iar noi impreuna cu copii nostri  ne vom bucura  de un stil sanatos de viata intr-un mod distractiv si echilibrat.

  Acesta este felul meu de a raspunde la provocarea lansata de untul Kerrygold de a puncta rolul untului in viata noastra.
Foto: Facebook Kerrygold

Etichete: ,