Duete romano-franceze la Crama Marmara

  Intr-o piata globala tot mai competitiva, vinificatorii si producatorii de branza cauta sa-si lege comercializarea produselor de identitate. O astfel de abordare urmareste distingerea produselor de competitorii lor, concentrandu-se pe atribute culturale si geografice care contribuie la imagine si experienta. In esenta introducerea pe piata dinamica, fluctuanta si ultracompetitiva este legata de felul in care spun povesti captivante si provocatoare care angajeaza consumatorii si se traduc in vanzari. Ambele produse sunt alimente si sunt distincte deoarece au identitate, o combinatie de marca, patrimoniu si terroir (am extins sensul cuvantului in acest caz si la branza voind sa evidentiez faptul ca la ambele gustul caracteristic si aroma este data de mediul in care sunt produse).
  Am avut ocazia sa dezvoltam subiectul intr-un pairing organizat de ASBO, ASociatia Bloggerilor Olteni, astfel ca ne-am adunat o mana de posesori de papile gustative curioase  sa experimentam arome si gusturi infratite la restaurantul Marmara, restaurant cu specific turcesc,
  Evenimentul a fost dinamic, antrenant, instructiv si crama restaurantului ne-a asigurat conditii optime pentru degustare. Am sa mai vin aici pentru ca pe langa atmosfera am descoperit o bucatarie aparte, ceva mai altfel decat a restaurantelor cu specific romanesc.
Primadonele serii au fost branzeturile de la Delacovinurile, iar tenorii au fost vinurile de la Oprisor care au cantat impreuna cinci duete:
Mozzarella Fresca Delaco – Maiastru Sauvignon Blanc 
Brie – Ile de France – LaCetate Chardonnay
Brie au bleu – Ile de France - Maiastru Rosé
Cascaval Sofia Delaco - Maiastru Merlot
Emmentaler Delaco - La Cetate Cabernet Sauvignon
   
  Poate o sa va spun alta data in detaliu ariile fiecarora, dar deocamdata ma voi axa decat pe cea de a doua: Brie – Ile de France – La Cetate Chardonnay. 
   Cantecul lor m-a facut sa calatoresc in doua destinatii europene diferite: Franta si Romania, de la Ile de France la Oprisor. 
   Brie este una din cele mai populare branzeturi frantuzesti, cunoscuta in toata lumea prin coaja sa semi-moale la atingere, mirosul usor de ciuperci, felul sau in care ramane "vie" si continua sa se maturizeze. Branza noastra a fost una tanara, un pic rigida, dar odata taiata pasta din interior s-a scurs incet, incet, continuand sa se inmoaie lent la temperatura camerei. Gustul sau este nespus de bland, iar crusta sa alba este o mistuitoare alegere personala. Am regasit aroma de ciuperci care izbucnise cand a fost taiata prima felie si in gustul crustei ca un soric, fapt ce i-a dat branzei o noua textura si o noua aroma adaugata.


    Brie s-a dovedit a avea o relatie complexa cu vinul Chardonnay, lucru pe care eu pana acum il cam trecusem cu vederea, fiind aplecata mai mult spre latura cremoasa a perechii, dar interconectarea lor s-a dovedit un subiect demna de analiza. Nu sunt un mare admirator al vinurilor albe, dar de data aceasta am de dezvoltat o apreciere mai profunda a experientei acestor vinuri, lucru care a contribuit major la imaginea lor. Chardonnay este unul din cele mai populare vinuri albe din lume, iar acum am inteles si de ce. Gustul sau clar si notele sale delicioase usor fructate fac din el una din placerile vietii. Poate ca la dezvaluirea calitatilor vinului a contribuit si prezentarea lui Gabriel Cristea care a facut o paralela interesanta intre acest vin si cel anterior Maiastru Sauvignon Blanc. Am aflat ca pentru Maiastru productia de vin este in jur de 11-12 tone/ha, iar pentru Chardonnay se injumatateste intr-un mod voit la 5-6 tone/ha. Pentru cel din urma se lasa pe planta iarna, in urma taierii, cam 5 ciorchini din 11, pentru a putea strugurele sa-si traga seva intr-un mod concentrat, avand din start o materie prima mai buna decat predecesorul sau. Urmeaza apoi rasfatul olfactiv si gustativ preluat de la invechirea timp de 6-8 luni in barrique (butoi de stejar de 225l), rasfat de care Maiastru nu beneficiaza, ci e trimis deja spre vanzare. Cumva am ghicit aceasta inobilare de care beneficiaza Chardonnay fata de fratele sau mai tanar prin faptul ca era mai fin, mai asezat.

  Am parcurs impreuna pasii unei degustari si am analizat impreuna vinul din punct de vedere vizual, olfactiv si gustativ. Tinand paharul spre lumina culoarea vinului se apropie de cea a aurului cu o vaga nuanta de verde elegant. Rotind usor paharul au izbucnit o gama intreaga de arome incantatoare care si-au dezvaluit treptat aroma complexa si pe masura ce au trecut minutele simteam mereu alte arome noi. Inghititura de vin a dovedit un gust mai persistent pe cerul gurii decat predecesorul si o senzatie mai fina de catifelare pe bolta palatina, ca sa nu mai spun de aroma retronazala mai puternica. E un amestec de corpolenta cu finete, de complexitate cu persistenta, de bogatie cu catifelare.

  Gata, m-am convins, calitatea unui vin este data de calitatea aromelor si de persistenta acestuia, dar si de faptul ca practica ajuta ca sa distingi diferitele calitati individuale ale vinurilor, asa ca o sa mai recidivez in astfel de pairing-uri.

PRIMADONA- TENOR -DUET


   Pasul urmator a fost de a duetul cremoseniei de primadona frantuzoiaca Brie – Ile de France cu claritatea vocii tanarului tenor La Cetate Chardonnay. Si-au acordat putin vocile si au cantat ca doi profesionisti, la unison, punandu-se unul pe altul in valoare cu o vocalitate exceptionala de o autentica impostatie. Sonoritate ampla, penetranta, incisiva in momentele culminante, perfect corelata cu timbrul ambilor si cu multitudinea de inflexiuni expresive integrate in virtuozitate.
   N-am putut decat sa strig: Bis! Bis!Bis!


Etichete: , , , , , ,