Panourile radiante electrice cu unde infrarosii, cea mai eficienta forma de incalzire. De ce?

   In fara de cazul in care stai la tropice, iarna ai nevoie de o sursa de incalzire artificiala. Atunci cand vremea este rece, caldura reprezinta o cheltuiala nenegociabila, dar exista cateva modalitati de a reduce facturile la incalzire. Cel mai bun mod de a imbunatati eficienta, de a reduce amprenta de carbon cat si de a micsora factura, este de a inlocui sistemul vechi, ineficient, cu unul nou, verde, eco-constient. Dar care este acesta?
    Astazi, caldura radianta este sistemul de incalzire preferat deoarece ofera confort intr-un mod mai eficient decat celelalte metode. Avem cu totii un loc pe care il numim acasa si el reprezinta universul nostru, atunci de ce sa nu ne incalzim la un soare sau mai multi sori proprii?

by Mark Conlan


    Ce este incalzirea radianta?
 Mai tii minte ce ai invatat la scoala despre caldura? Cum se propaga caldura prin convectie, conductie, radiatie?


  In mod conventional in Romania sistemele de incalzire sunt de convectie si stim cu totii cat ne afecteaza la buzunar ineficienta acestora. Spre deosebire de incalzirea prin convectie sau de cea prin conductie unde este necesara prezenta unei materii suport purtator de caldura, in cazul radiatiei termice propagarea caldurii se face prin unde electromagnetice de natura identica cu cele care constituie lumina. Aceste unde electromagnetice aflate intre lumina vizibila si microunde se numesc raze infrarosii.  Incalzirea cu ajutorul panourilor radiante se face prin emiterea de radiatii in infrarosu care se propaga cu viteza luminii pana la obiectele solide, carora le furnizeaza energie pe care o stocheaza, ca apoi s-o elibereze incet si uniform in incapere.  Ele incalzesc doar oamenii si obiectele dintr-o incapere similar cum soarele incalzeste pamantul.
  Nu exista nicio deosebire intre radiatiile infrarosii provenite de la soare si cele create artificial.
  Sa nu  fii sceptic sau ingrijorat pentru ca am folosit cuvantul radiatii, ele sunt complet sigure, fiind de altfel folosite pe scara larga in medicina.


 Stii care e cea mai veche metoda de incalzire?
  Te intreb acest lucru fiindca o prietena mi-a spus neincrezatoare ca este o tehnologie noua, o inventie relativ recenta.

The Sun by Michael Tompsett
  Incalzirea prin radiatie este testata de 4,5 miliarde de ani, de cand soarele nostru functioneaza ca o masa radianta. Sau daca ne uitam mai aproape in timp, acum un milion de ani stramosii nostri au descoperit focul, o alta metoda de incalzire prin radiatie. Incalzirea radianta este deci cea mai veche, cea mai importanta forma de incalzire, cea mai inteligenta si sigura, fiind testata in timp.
   Orice corp incalzit emite radiatii. Chiar si corpul nostru este un radiator eficient, el face 50% din transferul termic prin radiatie, 30% prin convectie si 20% prin evaporare. Poate de aceea resimtim atat de comod caldura radianta a panourilor in infrarosu. Prin adaugarea acestor panouri radiante intr-o incapere recream senzatia placuta, confortul termic, pe care il avem cand stam la soare, dar fara actiunea razelor UV care sunt atat de periculoase pentru sanatate.

Cum definim confortul termic ?
   Fiecare are o alta idee de confort asa ca raspunsul trebuie dat individual. Confortul termic este subiectiv, iar raportat la o diversitate de oameni vine cu diferite abordari ale solutiilor de incalzire.
    Orice casa in functie de dimensiune, de modul de izolare, de numarul de ferestre, usi, orientarea in spatiu,  are o eficienta energetica proprie, iar pentru a o pastra confortabila din puct de vedere termic trebuie inlocuita pierderea de caldura in mod constant. Toti dorim sa facem acest lucru cu costuri mici de incalzire si eficienta ridicata. Dar cum?
   De exemplu camerele cu o izolatie slaba sau cu tavane foarte inalte sunt greu de incalzit prin convectie. Caldura generata se scurge rapid in mediul exterior sau se disipa pe o suprafata atat de mare incat nu se simte si devine nerentabila. Aerul este un slab conducator termic. In acest caz incalzirea prin panouri radiante este ideala pentru ca undele electromagnetice nu interactioneaza cu aerul si ofera caldura imediat tuturor obiectelor sau persoanelor din raza lor. Transferul de caldura ajunge in 30 de secunde si dureaza fiindca obiectele retin mai bine caldura decat aerul. Nu exista pierderi in acest sistem deoarece nu trebuie incalzit un mediu intermediar si se converteste toata energia in caldura. Din acest motiv putem folosi aceste panouri chiar in aer liber, pe terasa sau  pe balcon.
   Incalzirea prin convectie are o serie de aspecte negative datorita faptului ca se bazeaza pe circulatia aerului si nu este stabila. O singura deschidere a usii si aerul cald va parasi camera trebuind apoi sa ca acesta sa fie inlocuit printr-o noua incalzire.

http://infraredtechnologies.co.uk/

  .

  De exemplu am o prietena care locuieste intr-o cladire veche cu tavanul este la peste 3 m si se plangea ca oricat ar incalzi prin convectie camerele, mereu copii sunt raciti si ei ii ingheata picioarele.   Diferenta de temperatura fiind foarte mare, sus aerul avea 24 de grade, iar la nivelul podelei maxim 16 grade, asa ca s-a hotarat sa puna in camera copiilor doua panouri radiante electrice cu infrarosu de 300 de W pe tavan. Initial si-a dorit aceste panouri radiante localizate pe perete, la fel ca un tablou, dar s-a gandit si la siguranta copiilor deoarece panourile pot atinge temperaturi mai mari de 100 de grade celsius, iar copii puteau lua contact cu ele din greseala sau le puteau atinge cu diverse materiale inflamabile. 
  Inaltimea mare de montare a panoului de tavan nu inseamna ca reduce intensitatea caldurii resimtite, deoarece exista un raport de montare de 2:1, astfel incat un astfel de panou montat la 3 m va oferi un camp radiant uniform distribuit de 6 m.
   
Modul de alegere al panourilor in functie de inaltimea camerei
 Costul pe luna a energiei electrice pentru camera copiilor
  La o incapere de 6x6x3 au fost montate 2 panouri de 300W/h. Pretul unui kW este 0,6 lei, deci plateste 0,36 lei pentru fiecare ora de functionare. Aparatul este folosit doar 5 ore pe zi, cat timp copii se joaca si invata in acea camera deci 0,36x5x30zile=54 lei pe luna. Practic ea il foloseste acele ore , dar nu mereu la putere maxima, ci la una intermediara, astfel incat a ajuns la 40 lei/ luna consumul in acea camera. Poate o sa spui ca este mult, dar gandeste-te cat cheltuia inainte pentru a incalzi o astfel de camera de 36 m2, mult mai mult. Era cazul sa faca o schimbare deoarece eficienta centralei sale pe gaze se deteriorase rapid avand deja 10 ani de functionare si trebuia inlocuita. Chiar daca ar fi mers la capacitatea maxima asa cum functiona cand era noua, odata ce termostatul atingea punctul dorit, totul se racea, aerul cald disparea si trebuia iar sa o ia de la inceput. Acum mi-a spus ca economiseste cam 30% din costul facturii fata de incalzirea clasica cu gaze, confortul termic este mult mai ridicat,  cei doi copii nu s-au mai imbolnavit chiar daca se joaca toata ziua pe podea si eficienta energetica a casei a crescut. 
Optimizarea campului radiant
http://www.building.co.uk/

 Alte utilizari practice a panourilor radiante cu infrarosii 
    Un prieten si-a deschis un aerodrom, prilej de mare bucurie pentru noi mari iubitori de adrenalina, dar in mijlocul campului nu avea cum sa aiba acces la utilitati, asa ca a trebuit sa-si produca pentru gospodaria interna energia electrica folosind energia eoliana si cea solara. Odata avandu-le pe acestea ce varianta de incalzire crezi ca a adoptat? Care era singura ce putea fi folosita cu surse alternative de energie astfel incat incalzirea sa fie rapida si sa utilizeze eficient energia?
Panourile radiante electrice cu unde infrarosii.

        Sala unde fac yoga este incalzita cu ajutorul panourilor radiante cu infrarosii de tavan, la fel si sauna atasata acesteia, deoarece aceasta caldura este propice:
- flexibilitatii care se dubleaza  datorita incalzirii muschilor ce permit o gama mai mare de miscari;
- cresterii circulatiei stimuland fluxul sangvin, scade tensiunea arteriala, se oxigeneaza mai bine organele;
- scaparii corpului de toxine prin transpiratie;
- pierderii in greutate datorita intensificarii metabolismului care  arde mai multe calorii;
- vindecarii si regenerarii, penetrand direct tesuturile, muschii si articulatiile prin combinarea efectelor pozitive asupra circulatiei, oxigenarii, detoxifierii.


  Nave de croaziera
La asta recunosc nu m-am asteptat, dar am gasit-o navigand pe internet.



Panourile radiante in infrarosu atat piese de tehnologie cat si piese de arta 
  Imi place ideea de casa ca un univers si imi doresc cate un soare artificial in fiecare camera, astfel incat sa ma simt iarna ca si cand as fi pe o plaja exotica. Cum stau la bloc si inaltimea camerelor este in jur de 2,3m  as apela la panourile electrice radiante de perete. As alege insa unele care sa fie imprimate cu copii ale unor tablouri celebre, astfel incat sa pot avea propria mea galerie de arta.
  Aici este casa mea, universul meu, o panza pe care o pictez cu sufletul alaturi de membrii familiei mele, o expresie a pacii interioare, a fericirii si un sanctuar construit nu din grinzi si pereti, ci din dragoste si vise.
Ii simti magia? Ii simti caldura?
  Simti cum cresc germenii oportunitatilor nelimitate pentru schimbare, pentru transformare? Aici pot aprecia si anticipa usor viitorul.

Cum as construi camerele in jurul unor panouri care sa fie imprimate cu copii ale tablourilor de Erin Hanso

Avantajele panourilor radiante:
- principiu simplu de functionare;
- eficienta energetica, utilizeaza o cantitate substantial mai mica de energie. Pentru ca suntem incalziti in mod direct putem reduce temperatura in camera cu 2-3 grade avand acelasi confort, dar la o factura mai mica. 
- efectele acestui tip de caldura se simt imediat,  transferul de caldura catre o persoana se face in termen de 30 de secunde;
- economie. Se pot economisi de la 30-70% din costurile cu incalzirea in functie de izolatie, inaltimea tavanului, tipul constructiei si alti factori'
-  eficienta de 100%.
-  incalzesc direct persoanele;  Pot fi controlate individual in fiecare camera cu un timp de raspuns rapid si un unghi de cuprindere de 180 de grade;
- poti avea zone diferite cu temperaturi diferite la momente diferite;
- ecologice, nu polueaza. Functioneaza fara ardere de carbon, fara elemente toxice din combustibili, fara flacara deschisa.
- nu circula polen, praf, spori, bacterii prin aer astfel ca este un mediu propice persoanelor suferinde de astm sau alergii;
- silentioase pentru ca nu au in componenta motor sau alte piese in miscare, fiind indicate mai ales in dormitoare;
- sursa blanda de caldura, transferata in mod uniform. Pot fi folosite in aer liber nefiind afectate de vant.
-  nu degaja caldura uscata deoarece nu reduc umiditatea (nu se mai usuca sinusurile, pielea, nu apar mancarimi ale ochilor sau gatului) sau continutul de oxigen din camera, nu avem electricitate statica;
- te poti bucura de toate beneficiile luminii solare naturale in interiorul casei tale;
- o mica parte din energie se transforma in lumina;
- portabilitate mare, nu depinde de tevi, butelii;
- instalare usoara, nu-ti trebuie mester, scule complicate, doar o bormasina ;
- nu necesita intretinere speciala. Nu au filtre, motor sau piese in miscare care sa se poata uza sau defecta.
- durata mare de viata de 20-30 ani;
- aspect estetic sub forma de tablou, monocolor, oglinda;
- siguranta mare neexistand riscul de explozii, scapari de gaze;
- nu este necesara nicio autorizatie, apobare, revizie.


Dezavantaje:
- facand o comparatie cu o centrala pe gaz, acestea nu incalzesc apa si trebuie avuta in vedere o varianta pentru aceasta.
- daca nu-ti place senzatia de "bronzare", dar eu n-am auzit de nicio astfel de persoana;
- costul initial, dar in timp investitia este amortizata mai repede decat la cele traditionale;
- temperatura suprafetei este inalta si nu trebuie atinse din greseala, dar daca le montezi pe tavan sau in jur de 1,5 m se elimina aceasta posibilitate.


  In cazul in care te intrebi de ce nu ti-am povestit despre experienta mea cu aceste  panouri radiante, sa stii ca am aflat de existenta lor de-abia asta-vara cand centrala mea pe gaz deja implinea un 1 an.
Da, am aflat tarziu de ele, dar nu vreau ca tu sa patesti acelasi lucru.
  In acest caz trecerea de la centrala pe gaz din apartament, la panourile electrice, implica o cheltuiala mare in conditiile in care dupa aproape doua ierni  nu am amortizat investitia.


Viitorul energetic - revolutia verde
  Chiar daca incalzirea prin radiatie este cea mai veche metoda, ea este cea care ne va asigura si viitorul. 
  Realizarea Uniunii Energetice inseamna asigurarea unei medii europene a preturilor la gaze si noi la ora actuala avem un pret sub aceasta, iar egalizarea tarifelor ar putea duce la scumpirea lor. 
   Numeroasele avantaje fata de sistemele conventionale de incalzire ar ajuta in mod fiabil energia internationala si problemele de mediu, dar trebuie gasita o metoda de a produce ieftin din sursele naturale, inepuizabile, energia electrica.
Energia electrica este energia viitorului, ea creeaza un mediu liber de CO2.
   De ce reprezinta electricitatea viitorul?
Pentru ca o putem fabrica pe scara larga: eoliana, solara, nucleara si alte tehnologii aflate in faza incipienta.
Panourile  electrice radiante cu infrarosii vor prezida "revolutia verde". 
by Marcos Behrens

Etichete: ,