Pagini

duminică, 4 decembrie 2016

Turta dulce


    A venit iarna si astfel si-a recapatat turta dulce locul  langa cana de ceai fierbinte, ea fiind asociata traditiilor de Craciun. Nu stiu cine a inventat-o, dar dupa numele provenit din latina ce denumeste si unul din ingrediente -ghimbirul- presupun ca vine din zona Asiei. Oricum in 1598 era destul de populara cat sa fie introdusa de catre Shakespeare in piesa "Zadarnice necazuri de iubire"
COSTARD.
"An I had but one penny in the world, thou shouldst have it to buy ginger-bread. "

  Imi place sa rontai figurine simpatice si pentru ca nu colind prin povestea fratilor Grimm- Hansel si Gretel, am hotarat sa mi le fac singura.
Turta dulce

Ingrediente:

1 kg faina;
200 gr zahar pudra;
100 gr miere de albine;
300 gr unt;
3 oua;
creioane pentru decor;
2 lingurite bicarbonat de sodiu;
1 lingurita ghimbir;
1 lingurita nucsoara;
1 lingurita scortisoara;
2 linguri praf de roscove ( sau cacao)
Ingrediente Turta dulce


Mod de preparare:

Decuparea turtei dulci  Se topesc mierea si untul la microunde si cand se racesc se pun intr-un vas mare. Deasupra se pune faina, bicarbonatul, nucsoara, scortisoara, praful de roscove si ouale batute impreuna cu zaharul pudra. Se amesteca bine pana se formeaza aluatul. Acesta se pune intr-o folie alimentara si se lasa 24 de ore in frigider. Se poate folosi si inainte, dar va rezulta o turta dulce putin mai tare.
  A doua zi se intinde aluatul in foi nu foarte subtiri din care vom decupa diferite forme. Acestea se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt,  in cuptorul bine incalzit si se lasa timp de 10 minute. Se lasa la racit apoi se glazureaza si se orneaza cu creioanele pentru decor.
Dansul turtei dulci







20 de comentarii:

  1. Char astazi ma uitam dupa o reteta. Pare asa de yumiii. o sa o incerc . Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intre timp am mai facut o tura pentru ca celelalte s-au mancat repede.

      Ștergere
  2. Tocmai buna de facut de Craciun!!! Multumesc de reteta!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu imi place turta dulce, ma refer la ce se gaseste in comert. Din reteta ta imi pare a fi ceva asemanator cu biscuitii. Doar condimentele difera. Si dupa cum arata tot la biscuiti ma duce cu gandul. Am cautat si eu zilele astea retete de biscuiti pentru ca vreau sa incerc niste forme. Sa vedem la ce ma hotarasc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata bine,nu am facut niciodata turta dulce.
    Imi place cum ai ornat-o!

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt superbe! Imi vine apa in gura doar uitandu-ma la ele...

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce dragut arata , ar merge bine cu ceaiul cu turta dulce pe care l am cumparat recent.

    RăspundețiȘtergere
  7. Arata foarte bine, cred ca o sa ma incumet sa fac si eu!

    RăspundețiȘtergere
  8. Hmmm...ideala pentru sarbatori! Deja imi ploua in gura! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. super, imi plac tare mult chestiile homemade, ma bucur sa vad asta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum un an imi propusesem sa impodobesc bradul cu ele, dar cum nu ne-am cumparat unul adevarat, am considerat ca pe cel artificial turta dulce nu avea niciun chichirez.

      Ștergere
  10. :) super numai, ca nu imi place turta dulce deloc :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Arata chiar bine, imi imaginez ca si gustul e pe masura.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gustul e bun, dar am probleme de imagine, in orice carte de retete figurinele pozate au grosime constanta si ale mele nu prea. Mi se pare normal ca sa nu creasca uniform, dar as vrea sa stiu ce truc folosesc specialistii pentru a le obtine astfel.

      Ștergere
  12. Mananc destul de multa turta dulce pe parcursul anului dar in special iarna. nu concep sarbatorile de iarna fara turta dulce.

    RăspundețiȘtergere
  13. Asa de usor este sa faci turta dulce? Credeam ca este un procedeu mai complicat

    RăspundețiȘtergere
  14. arata tare bine si sunt in spirit cu sarbatorile,cine stie poate le fac si eu!

    RăspundețiȘtergere